7.10.2016

Sukellus digitaalisen termostaatin elämään

Tiedostan kyllä, ettei postaukseni otsikko ole ehkä maailman houkuttelevin. Asia on kuitenkin kiinnostava jos mietit patterien tai pelkkien termostaattien vaihtoa. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta vesipattereiden digitaalisista termostaateista, siksi olenkin tutustunut niihin nyt, kun meille sellaiset asennettiin.

En suoraan sanottuna tiennyt tarkalleen mitä ostin kun valitsin digitermarit perinteisten sijaan. Halusin tarkan termarin, se oli juttu mitä valinnalla hain. Olen nyt ilokseni huomannut, että digitermareissa on muutama kiva uusi ominaisuus. 


Meidän termostaatit ovat merkkiä Danfoss, varmaankin se ihan Suomen suosituin merkki. Termarin tyyppi on Eco, joten asetusvaihtoehdot liittyvät sähkönkulutukseen. Käydäänpä läpi eri säätövaihtoehdot:

No tietenkin termarista pystyy plus- ja miinusnappuloita painamalla säätämään sen lämpötilan minkä haluaa. Termarissa on sinisellä taustavalolla varustettu näyttö, jossa lämpötila esitetään. Valo ei pala koko ajan vaan ainoastaan säädön ajan.

Varsinaisia eco-asetuksia varten termariin asetetaan ensin kellonaika ja viikonpäivä. Sen jälkeen erilaisia asetusvaihtoehtoja on neljä.

1. Viileä yö: termari säätyy automaattisesti 17 asteeseen yön ajaksi, aikavälillä 22-06.

2. Viileä yö ja päivä: termari säätyy automaattisesti 17 asteeseen yön ajaksi sekä myös arkipäivisin työpäivän ajaksi, ajat 22-06 sekä 08-16.

3. Matkalla: lämpötila lasketaan matalaksi siksi aikaa kun kotoa ollaan pois.

4. Jäätymissuoja: lämpötila on matala niin kauan kunnes suoja kytketään pois päältä.

Näiden ominaisuuksien lisäksi termari on myös sen verran älykäs, että se ymmärtää tuuletuksen. Jos ikkuna avataan ja kylmää ilmaa virtaa nopeasti sisään, patteri ei lähde samantien lämmittämään huonetta entistä tehokkaammin. Sen sijaan se menee tuuletuksen ajaksi kiinni ja heräilee lämmittämään vasta hetken päästä kun ikkuna on jo suljettu.

Niin ja onhan termarissa vielä paljon automatiikkaa liittyen venttiilin säätämiseen. Ensimmäisen käyttöviikon aikana termari tutustuu venttiilin herkkyyteen ja avautumiskohtaan avaamalla ja sulkemalla venttiiliä vuoronperään. Tämä tapahtuu yöaikaan (jotta saavat olla rauhassa). Jatkossa termari jumppaa venttiiliä joka torstai klo 11, pitääkseen sen vetreänä eli toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään. Termari ja venttiili ne yhteen soppii! (Olenko ainoa jonka mielestä tässä on jotain kaksimielistä?)

Termostaatin säätö ymmärtää myös vuodenaikojen vaihtelua. Se hoksaa koska on kylmä jakso ja säätää itseään automaattisesti huoneilmasta oppien.

Tämän meidän termostaatin energialuokka on A, mikä kuulostaa oikein hyvältä. Virtansa termari saa kahdesta AA paristosta, jotka asentajan mukaan kestävät tässä tarkoituksessa pitkään.

Meidän uudet patterit ja niissä kiinni olevat termostaatit ovat ihan uuden karheat, joten käyttökokemusta ei ole ehtinyt vielä kertymään. Siispä palailen pattereiden ihmeelliseen maailmaan uudemman kerran vähän myöhemmin.

Sopivan lämmintä viikonloppua sinulle!

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti