Rajalangattomat robottiruohonleikkurit olivat tulossa markkinoille jo viime kesänä 2022, mutta jokin viivästytti niiden kauppoihin tuloa vuodella. Nyt niitä saa ja tottakai hankin sellaisen heti ensimmäisten joukossa. Olen haaveillut robottiruohonleikkurista siitä asti kun niitä on ollut olemassa, mutta koin rajakaapelin asentamisen aina niin työlääksi hommaksi, joten päätin odottaa rajalangattomien vaihtoehtojen kehittymistä. Robottiruohonleikkuria minulla ei siis ole ennen ollut, joten en lähde vertaamaan kumpi on parempi, langaton vai langallinen, sillä kokemuspohja ei riitä siihen. Sen sijaan kerron mitä mieltä olen Stiga A 1500 robottiruohonleikkurista, joka on ollut toiminnassa omalla pihallani nyt kuukauden ajan. Mainitsen laitteen hyviä ja huonoja puolia. Varsinaisiin teknisiin tietoihin ja käyttöohjeisiin kannattaa tutustua mieluumin Stigan omilla tuotesivuilla. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö.
Meidän piha
Meidän tontti on n. 1200 neliön kokoinen, josta nurmikolla on ehkä n. 800 neliötä. Piha on loiva rinne ja pinnaltaan routinut ja muhkurainen. Nurmikko on hyvin luonnonmukainen eli sitä ei ole istutettu, kylvetty, eikä juurikaan edes hoidettu. Nurmea on ennen robottia leikattu Stigan vetävällä ja silppuavalla polttomottorikäyttöisellä ruohonleikkurilla. Pihan suurimmat puut sijoittuvat rajojen tuntumaan. Pihalla on useita esteitä, kuten kaivo, kallio, puutarhakeinu, lavakauluksia, autotalli jne. Talon harjakorkeus on seitsemässä metrissä.
Miksi Stiga?
Valitsin Stigan leikkurin siksi, ettei rajalangattomia robottiruohonleikkureita ole kovin monella merkillä vielä valikoimissa. Tutustuin tarkemmin myös Husqvarnan vastaavaan robottiin, mutta vertailtuani laitteidein ominaisuuksia päädyin Stigaan. Stiga on myös entuudesta tuttu merkki, minulla on kokemusta Stigan muista ruohonleikkureista ja olen ollut tyytyväinen niihin.
Tarvitset robotin, applikaation ja datapaketin
Kyseessä on siis Stigan autonominen ruohonleikkuri, joka ei tarvitse maahan upotettuja rajalankoja. Tontin rajat "opetetaan" leikkurille sijaintitietojen avulla. Robotin käyttöön tarvitaan Stigan oma Stiga Go -appi sekä maksullinen datapaketti. Robotin mukana tulee 750 tuntia leikkausaikaa, joka on voimassa vuoden ajan. Seuraavana kesänä sinun tulee ostaa lisää leikkaustunteja eli maksaa datapaketista. Maksaessasi leikkuutunneista, maksat oikeastaan oikeudesta käyttää GPS yhteyttä, voit verrata tätä vaikka kännykän datapakettiin.
Itse robotti on kooltaan aika pieni ja ketterä. Robotti kääntyy takapyöriä käyttämällä. Pyörät ovat aika pienet, mutta selviävät aika hyvin hankalistakin paikoista. Mikään kiipeilijä tämä robotti ei ole, mutta sitä on turha odottaakaan. Stiga kulkee muhkuraisella luomunurmikollamme oikein hyvin.
Stiga Go -applikaatio on simppeli, ehkä vähän liiankin simppeli. Toisinaan applikaatio latautuu hitaasti ja laahaa. Se on lähinnä ärsyttävää, mutta ei estä robotin käyttöä. Sanoisin, että nimenomaan juuri applikaatiossa on tämän laitteen suurimmat puutteet ja viat.
Hyvä signaali on A ja O
Robotti hyödyntää siis satelliittipaikannusta eli GPS:ssää. Tästä syystä on tärkeää, että tontilta saa hyvän satelliittiyhteyden. Se edellyttää isoa avointa tilaa, mielellään pihan keskellä. Isot puut ja rakennukset voivat häiritä yhteyden muodostumista. Siispä ensimmäinen suositukseni onkin, että jos pihasi on kovin pieni tai tuuheiden isojen puiden peittämä, jätä tämä robotti kauppaan.
Robottiruohonleikkurin GPS-vastaanotin sijaitsee latausalustan yhteydessä. Latausalusta tulee siis asentaa mielellään pihan avonaisimmalle kohdalle. Latausalusta tarvitsee sähkövirran, joten asennus voi vaatia sähkövedon ja ulkopistokkeen asentamisen keskelle pihaa. Tätä kannattaa pohtia huolella, ennen laitteen ostoa. Latauspisteen voi asentaa myös talon viereen, jolloin GPS-vastaanotin tulee irrottaa latausalustasta ja asentaa mukana tulleen telineen avulla talon seinään, mahdollisimman ylös. Robotin mukana tulee lyhyehkö jatkojohto, jolla saat virran alustasta vastaanottimelle. Me kokeilimme tätä asennustapaa ensin, mutta emme saaneet talon seinustalta riittävän hyvää signaalia, vaikka kokeilimme useampaa eri kohtaa. Meidän robottileikkurin latausalusta päätyikin lopulta pihan avonaisimpaan kohtaan, keskelle tonttia, yli 7 metrin päähän korkeista puista ja rakennuksista. Vain siinä kohtaa signaali on riittävän vahva, jotta robotti voi ylipäätään toimia.
Jos oman tontin signaaliasiat mietityttävät, tarjoaa Stiga mahdollisuuden testata asiaa ennen laitteen ostoa. Lataa ilmainen Stiga Go -appi sovelluskaupasta ja valitse sieltä testi, jolla selvität mikä olisi ihanteellisin robottiruohonleikkuri omalle pihallesi. Seuraa testin ohjeita, käyttis on hyvin selkeä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että testi on varmasti tehty siten, että moni päätyisi robotin ostamaan.
Latauspiste paikallaan
Kun sopiva latauspisteen paikka on löytynyt, kiinnitetään se maahan muovisilla "ruuveilla". Nyt ei sitten enää kannata vaihtaa latauspisteen paikkaa, sillä muut asennukset peilaavat tästä eteenpäin tähän aloituspisteeseen eli sijaintiin. Jos vaihdat latausalustan paikkaa, siirtyy myös opettamasi leikkuualueet, jolloin tekemäsi työ voi mennä hukkaan. Asennuksessa ei siis kannata oikoa, vaikka malttamattomana mieli tekisikin. Itse olin malttamaton ja utelias ja testasin monenlaisia sijainteja ja asennuksia. Neuvoisin kuitenkin, että asenna latauspiste ensin huolella kuntoon ja lukitse valinta.
Valmista piha
Jotta robottiruohonleikkuri pääsee kulkemaan, täytyy piha valmistella sitä varten. Pihasta kannattaa poistaa kaikki sellainen mikä voi olla robotin tiellä. Voi olla paikallaan kaivaa kiviä pois nurmikolta ja siirtää risukasat pois, kuten itse tein.
Opeta rajat
Kun signaali on kunnossa, latausalusta on asetettu ja piha on kunnossa, voi aloittaa leikkuualueiden, kiellettyjen alueiden sekä siirtymäpolkujen opettamisen. Käytännössä se tapahtuu kuljettamalla robottia haluamasi alueen reunoja pitkin luoden suljetun "ympyrän" eli alueen tai kuljettamalla robottia pisteestä A pisteeseen B, luoden siirtymäpolun eri alueiden välille.
Robottia kuljetetaan applikaation määritysohjelman avulla. Robotin kulkua ohjataan puhelimella, applikaation ohjaimella. Ohjaa ensin robotti kehän aloituspisteeseen, aloita tallennus, ohjaa robotti rajoja pitkin takaisin aloituspisteeseen ja lopeta tallennus. Näin yksinkertaista se on, periaatteessa. Käytännössä opettaminen kysyy kuitenkin hermoja. Robotin ohjaaminen on hidasta ja hankalaa laahaavan applikaation vuoksi. Robotti kääntyy tosi herkästi ja reagoi ohjaukseen pienellä viiveellä. Tästä syystä robotin ohjaamista on hyvä harjoitella ensin. Stiga Go -applikaatiossa on oma harjoitusohjelma tätä varten. Kysymys kuitenkin kuuluu, jos tuotteen käyttöä tulee harjoitella, onko silloin hyvä tuote?
Robottia voi kuljettaa rajoja pitkin myös kärryn avulla ja suosittelenkin sitä. Itse käytin kärrynä aivan tavallista nelipyöräistä vedettävää puutarhakärryä. Kärryn vetäminen on paljon helpompaa kuin robotin ohjaaminen applikaation avulla. Kärryllä kuljettaessa kannattaa kuitenkin pitää maltillinen vauhti, jotta tallennus pysyy perässä.
Kaiken kaikkiaan robotin opettaminen on hankalaa. Se johtunee pienistä yhteyskatkoksista sekä hieman huonosti tehdystä applikaatiosta. Applikaatiosta paistaa läpi kiire, se vaikuttaa siltä, kuin tekijöiltä olisi loppunut aika kesken. Toivoisinkin, että Stigalla keskityttäisiin kehittämään nimenomaan robotin applikaatiota sekä alueiden opettamiseen liittyviä toimintoja. Alueiden opettaminen olisi hyvä jakaa pienempiin kokonaisuuksiin, jolloin mahdolliset pienet yhteyskatkokset eivät pilaisi koko tallennustyötä. Se, että joudut tekemään tallennuksia alusta asti uudelleen monta kertaa on turhauttavaa. Stigalla olisi kuitenkin loistavat mahdollisuudet kehittää tuotetta paremmaksi pitkin matkaa, sillä kehityskohdat ovat mielestäni nimenomaan hallintasoftaan liittyviä.
Onneksi robotille ei tarvitse opettaa aivan kaikkea. Stigan robottiruohonleikkuri osaa kiertää pieniä esteitä ilman, että sitä on määritelty kielletyksi alueeksi. Robotti kiertää puut ja pensaiden tyvet oikein hyvin törmättyään matkalla sellaiseen. Siispä kapeat ja pientä törmäystä kestävät esteet voi jättää ihan hyvin opettamatta.
Ajasta ja nauti
Kun olin nähnyt vaivan opettaa robottileikkurille oman pihani oli aika nauttia työn tuloksista. Ajastin robotin leikkaamaan nurmikkoa kahdesti päivässä, tunnin ajan aamupäivällä ja tunnin ajan illalla. Robotti muistaa hienosti mihin kohtaan se edellisellä kerralla jäi ja jatkaa siitä. Stigan robottiruohonleikkuri noudattaa asetettuja rajoja mieletäni hyvinkin kiltisti. Se ei päädy vahingossa kukkapenkkiin leikkamaan pieniä pioninalkuja, kuten pelkäsin aluksi. Muutaman kerran robotti on ajautunut määritetyn leikkausalueen ulkopuolelle. Syytä tälle en tiedä. Mitään haittaa tästä ei ole kuitenkaan koitunut, sillä robotti pysähtyy itsestään päätyessään hakoteille. Robotti elää pihalla omaa elämäänsä ja kaipaa apua vain silloin tällöin.
Stiga A 1500 robottiruohonleikkuri on todella kiinnostava peli. Se ei sovi kaikille pihoille GPS-yhteyden vuoksi, joten sitä ei todellakaan voi suositella kaikille. Robotin asennus on samaan aikaan helppoa ja ärsyttävää. Robotin opettaminen tuo mieleen kauko-ohjattavan leikkiauton, mikä on ensin hauskaa, mutta epäonnistuneiden tallennusyritysten jälkeen lopulta ärsyttävää. Robotti on todella hiljainen ja kettärä. Leikkausjälki on hyvää ja siistiä. Robotin heikkoudet liittyvät pääasiassa sitä ohjaavaan applikaatioon. Jään mielenkiinnolla seuraamaan mihin suuntaan Stiga vie tuotettaan tulevaisuudessa. Uskon, että rajalangattomat rohonleikkurit yleistyvät tulevaisuudessa ja niiden omainisuudet paranevat ajan myötä.
Nyt kun olen päässyt robottiruohonleikkurin makuun, ei paluuta ole. Robotti on mukaavuudenhaluisen nautiskelijan sekä myös esteetikon vaihtoehto. Piha on aina siisti, kuin golfkenttä ja minä voin keskittyä kasvimaan nypräämiseen ja tietenkin laskotteluun. Best!
- Dekottaa.com - Sanna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti