19.4.2016

Testissä Fiskarsin raivaussakset

Nyt on meillä kokeilussa pelit ja vehkeet eli Fiskarsin raivaussakset kahdessa kokoluokassa. Viikonloppuna iskimme sakset kiinni isoon oksakasaan, joka oli röllöttänyt jo jonkin aikaa autotallimme vierustalla. No palasiahan siitä syntyi.


Isommat sakset ovat L-kokoiset, joissa leuat osuvat vastakkain oksaa katkaistessa. Eli kyseessä on niin kutsuttu alasin-malli. Pienemmät ovat M-kokoa ja ovat ohileikkaavat, eli leuat menevät sulkeutuessaan toistensa ohi, kuten normaalit taloussakset konsanaan. 

Molemmat raivarit ovat mekaniikaltaan sellaisia, joiden kanssa touhutessa ei tarvitse käyttää hirmusti voimaa, mikä sopii hyvin pullasarjalaisille, kuten meikäläiselle. :)

Tietenkin, tartuin ensin isompiin saksiin.


Siinä oksia ja risuja pienemmiksi saksiessani huomasin, että raivaaminen taitaa olla minun juttuni. On kiva päästä välillä rikkomaan jotain, kun yleensä sitä vain rakennellaan kaunista ja siistiä. Mukavan raffia hommaa ja pihakin siistiytyi taas hieman.

Pienimme isoja oksia, jotka harvensimme pihapuista syksyllä. Nyt oksat mahtuvat sopivasti oksasilppuriin, josta taas saamme kätevästi haketta tuija-aidan juurelle. Itse silputtu hake on muuten paljon kauniimman ja luonnollisemman näköistä kun kaupan pussihake.


Isommat sakset leikkasivat hyvin melko paksujakin oksia. Voimaa ei tarvinnut hirmusti käyttää, jos ollenkaan. Pienemmät oksat sujahtivat poikki todella helposti ja leikkauspinta jäi siistiksi. Se on tärkeää jos karsii oksia elävistä puista.

Isommat sakset kuitenkin painoivat käsissä jonkin verran. Kun siinä pidemmän aikaa puuhailin, alkoi kädet väsymään saksien kannattelusta. Silloin nappasin kokeiluun pienemmät sakset, jotka olivatkin reippaasti kevyemmät. 

Pienemmillä saksilla pärjäsi hyvin myös paksumpien oksien kanssa. Ohileikkaavat terät leikkasivat puuta helpommin ja kevyemmin. Pienemmistä M-kokoisista saksista tulikin sitten minun lempparit, vaikka sainkin ne kertaalleen jumiin liian paksuun karahkaan.

Molemmat sakset ovat toimivia. Nyt jos itse lähtisin ostamaan raivaussakset, valitsisin juurikin nämä pienemmät M-kokoiset ohileikkaavat sakset. Toisaalta, jos raivattavaa olisi enemmän ja puut olisivat isompia, kuin mitä meillä nyt on, saattaisin valita toisin.


Nyt on oksat leikelty ja kohta silputtukin. 

Raivaussaksille on pian uudelleen käyttöä kun on aika siivota takapihan ojanpielus. Siellä rehottaa tällä hetkellä pajun, vaahteran ja tammen alkuja ihan omine lupineen.

Tänään taas pihahommiin!

-Raasu-

(Blogiyhteistyössä Fiskars Garden)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti