10.6.2015

Vuorenkilvet muuttotouhuissa


Meidän pihan keskellä on iso kivi. Oikeastaan en ole aivan varma onko se kivi vai kallion kärki. Joka tapauksessa, tämän kiven ympärillä kulkee pihamme suurin kukkapenkki. Kun muutimme kotitaloomme nelisen vuotta sitten, löysimme silloisen avokompostin takaa kaksi riutuneen näköistä vuorenkilpeä. Kasveista näki, että ne ovat elelleet tunkion perällä vuosia. Vanhoja juuria siis. Kaivelin vuorenkilvet ylös maasta ja sijoittelin ne paremmalle paikalle pihan ison kiven juurelle. Siinä ne ovat olleet muutaman vuoden. Nyt niiden on taas aika muuttaa. 


Kotipaikkamme viereisellä tontilla on meneillään talonrakennustyöt. Rakentelujen vuoksi pihojemme välinen oja on suoristettu, syvennetty ja puhdistettu kaivinkoneen voimin. Maanmuokkauksen seurauksena tonttimme laidalle syntyi kivikkoinen pieni kumpare, jonka ajattelen olevan kuin tehty kivikoissa viihtyville kasveille. Siispä meidän vuorenkilvet ja herttavuorenkilvet muuttavat tulevina päivinä asumaan ja kasvamaan kivikkokumpareen päälle. Ensimmäiset kukat ovat päässeet jo uusiin multiin.Olen iltapuhteina rakennellut uutta kukkapenkkiä varten pieniä kivi-installaatioita eli kivivalleja kumpareen päälle reunustamaan ja erottelemaan kukka-altaita toisistaan. Kivien on tarkoitus korostaa sitä ajatusta, että kyseessä on todella kivikko. Monet erilliset kukkakarsinat taas saavat kummun näyttämään ehkä himpun verran mielenkiintoisemmalta. Päässäni on selkeä visio, toivottavasti saan siirrettyä sen käytäntöön.

Kivivallin alle laitoin juurimattoa, jotta rikkaruohot eivät tunkisi valoon kivien raoista. Varsinaisten kukkien alle en juurimattoa laittanut, sillä vuorenkilpi selättää suurien paksujen lehtiensä avulla rikkaruohot ihan itse.

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti