12.7.2015

Vantaan asuntomessuilla - mikä mahtaa olla in?

Olipas kiva käydä vaihteeksi asuntomessuilla omassa kotikaupungissaan. Matka ei tällä kertaa ollut pitkä, siispä mukavuudenhaluisina tilasimme aamulla taksin ja huristimme messupaikalle, ovelta ovelle -tyyliin. Olin ostanut pääsyliput messuille etukäteen netistä, joten astelimme taksista reteesti lippujonon ohi suoraan messutunnelmiin. Noh, jotta kaikki ei olisi mennyt vallan täydellisesti, saimme messualueelle astuessa niskaamme mahdottoman rankkasateen. Kökötimme muiden vieraiden kanssa tiiviisti pakkautuneena messuteltan suojissa pitämässä sadetta, kunnes sade hieman hellitti. Meitä ei ole tehty sokerista, vaikka karkkipäivä onkin melkein joka päivä.


Vielä aamulla messualue oli ihanan väljä, eikä asuntoreiteille muodostunut lainkaan jonoa. Sään parantuessa ja päivän edetessä messuvieraita oli todella paljon. Me kiersimme läpi melkein jokaisen kohteen, vain pari asuntoa jäi väliin. Pois lähtiessä vilkaisin kelloa, olimme käppäilleet messuilla huikeat viisi tuntia. Mihin se aika katosi? Jonnekin neliömäärien, pohjaratkaisujen ja kauniiden sisustuksien lomaan. Aika kului mukavasti myös Food Marketissa, jossa nautimme savulohiaterian ohessa Heurekan pop up -esityksestä. Todistimme vaahtokarkkimiehen avaruusmatkaa ja katselimme savudonitsien singahtelua yhdessä muiden lastenmielisten kanssa.

Taksikuski kyseli paluumatkalla mitä messuista jäi käteen, oliko jotakin asiaa joka on nyt pakko saada myös omaan kotiin. Vastausta piti hetken ihan miettiä. Taksikuski sai suppeamman vastauksen, mutta tässä omia havaintojani messujen trendeistä ranskisten muodossa:

Messuhavainnot

- Kellariterassi tai maanalainen piha. Koska omakotitalojen tonttikoot pienenevät ja naapurit ovat entistäkin lähempänä, osa terassialasta rakennetaan ns maan alle, kellarin tasolle. Näin ollen terassi on täysin suojassa katseilta. Kellariterassille asennetaan vaikkapa naku-uintiin sopiva poreallas ja päälle lasinen katto.- Kaksi kodinhoitohuonetta. Kuulostaako turhalta? Ehkäpä, mutta toisaalta meillä on kaksikerroksisissa taloissa jo nyt vähintään kaksi vessaa ja kylpyhuonetta. Jos ajatellaan vaatehuoltoa, sen täytyy olla siellä missä vaatteetkin ovat, makuuhuoneiden kanssa samassa kerroksessa. 


- Liukuovet. Uusissa taloissa käytetään nyt paljon liukuovia, myös makuuhuoneiden ovina. Liukuovet sujahtavat seinän sisään auki ollessaan. Liukuovien äänieristykseen on kiinnitetty nykyisin enemmän huomiota. Esittelijä kertoi ovien eristävän ääntä paremmin kuin perus väliseinä.- Parveke. Oli kyseessä kerrostaloasunto tai omakotitalo, parveke on oltava ja sen on oltava suuri. Kerrostaloasuntojen yhteisparvekkeet ovat uusi trendi. Jakaisitko sinä parvekkeen naapurin kanssa? Omakotitalojen parvekkeet laajenevat ja kesäkeittiö + grilli löytyy nyt ehkä hieman yllättäin useammin talon toisesta kerroksesta.


- Ei nurmikkoa. Kaupunkiomakotitalojen pihasta löytyy vielä vähemmän nurmikkoalaa kuin ennen ja yhä useammalta pihamaalta puuttuu nurmikko kokonaan. Nurmikon tilalla on valtavan kokoisia terasseja, lasitettuja kesähuoneita, monimuotoisia kivetyksiä ja säntillisiä havuistutuksia. Kunttatrendi on yhä voimissaan.


- Ei yläkaappeja, eikä vetimiä. Keittiö ei näytä enää keittiöltä. Keittiön kaapistot muistuttavat yhä enemmän mitä tahansa säilytysratkaisua, missä tahansa huoneessa. Keittiön yläkaapeista pyritään eroon, sen sijaan suositaan matalia niemekkeitä ja täyskorkeita keittiökaappeja. Hyvästi saarekkeet!- Ikkunat huoneen nurkissa. Tämä on suuntaus josta itse pidän kovasti. Kun asutaan tiiviisti, yksityisyyttä enemmän tuovat seinäpinnan reunamille sijoitetut ikkunat ovat hyvä ratkaisu. Sivulle jäävät ikkunat luovat huoneeseen symmetriaa ja jättävät sisustukselle huoneen parhaat paikat.- Tammi, epoksi ja muut materiaalit. Jos on täysivalkoinen sisustus kylmän ja kalsean oloinen, niin nyt haetaan valkoisen rinnalle lämpöä öljytystä tammipuusta, hirsiseinistä ja pellavasta. Korkeakiilto valkoinen on vaihtunut mattavalkoiseen. Lattiat ovat mielellään lankkuparkettia (tammea) tai vitivalkoista epoksia.- Heksagon. Geometria on nyt in ja se näkyy kaikessa. Myös linkkereissä ja laatoissa, niin keittiössä kuin kylpyhuoneen puolella.


- Ulkotakka. Tähän trendiin aion itse lähteä mukaan. Olen katsellutkin netistä erilaisia ulkotakkavaihtoehtoja. Keski-uudenmaan pelastuslaitoksella oli oma kojunsa messuilla ja tottahan toki me kävimme tiedustelemassa heiltä ulkotakkoihin liittyvistä paloturvallisuusmääräyksistä. He antoivat ulkotakkahankkeellemme vihreää valoa.


- Pukeutumissyvennys. Ei siis synkeä erillinen huone, vaan makuuhuoneen ohessa oleva oveton ja valoisa syvennys, josta löytyy vaatekaappia, rekki sekä mietityt paikat kosmetiikalle, koruille ja muulle ehostautumisvälineistölle. Hyvästi vaatekomerot!


- Lasiseinät. Jos on kyllin rohkea, lasisen seinän voi laittaa vaikka aulan ja kylpyhuoneen välille. Sellainenkin ratkaisu löytyi messutalojen joukosta. Turvallisempi vaihtoehto on laittaa lasiseinä vaikkapa työtilan ja portaikon väliin.Tässä olivat minun päälimmäiset havaintoni tämän hetken asumistrendeistä. Myöhemmin on luvassa lisää kuvamateriaalia Vantaan asuntomessujen annista. Esittelen mm oman suosikkimessutaloni, joka omaksi yllätykseksenikin on tyyliltään melko romanttinen.

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti