27.5.2015

Kukkapenkin facelift Fiskarsin välineillä

Minulle tarjoutui hiljattain mieluisa mahdollisuus päästä testaamaan Fiskarsin uusia puutarhatyökaluja. Koko viime talven ja kevään suunnitelmissa ollut kukkapenkkien kohennusprojekti pääsi starttaamaan kun työkalupakkikin oli nyt yhteistyöntiimoilta kunnossa. Kukkapenkkien (joita meillä on mooonta) reunukset ovat vuosien varrella aiheuttaneet paljon harmaita hiuksia. Rikkaruohot ovat aina kiveyksistä ja kanttauksista huolimatta löytäneet tiensä perennojen juurelle. Katsotaan miten käy nyt kun kokeilen kivituhkasta tehtyä "hajurakoa" kukkapenkin ja nurmen välille.


Ensimmäisenä remppakohteeksi valikoitui kukkapenkki jossa asustaa mm pioni, särkynyt sydän, palava rakkaus ja harmaa malvikki. Penkistä löytyy lisäksi myös mieheni syntymäpäiväkukka, jonka rotu on jäänyt meille vielä mysteeriksi. Kunhan mysteerikukka aukaisee nuppunsa, päästään selvittämään mikä hän on kukkiaan. Penkin muut kukkavalinnat kertoilevat omaa tarinaansa kimurantista huumorintajustani. Mielestäni särkynyt sydän ja palava rakkaus oli (ainakin vuosi sitten) kovin vitsikästä sijoittaa vierekkäin samaan penkkiin.


Ensimmäiseksi kaivoin maata pois ränsistyneen kukkapenkin ympäriltä. Yritin kovasti varjella perennojen juuria lapion kanssa heiluessani, toivottavasti kasvit eivät vahingoittuneet. 


Maan pehmentämiseen ja siivoamiseen käytin Fiskarsin möyhennyskuokkaa. Näppärä peli ja erityisen iloinen olen siitä, että kuokassa on pitkä varsi. Puutarhahommissa kun tulee yleensä oltua paljon kyykyssä, selän kustannuksella. Pitkä varsi antaa möyhentämiseen myös enemmän voimaa. Työkalu itsessään on miellyttävän kevyt. 


Möyhentäjä on kiva ja kuvaava nimi tälle välineelle, mutta meidän suvussa tätä työkalua kutsutaan pirunkouraksi. 


Fiskarsin pro oksasakset (PowerGear) pääsivät testiin kun kukkapenkin pohjasta paljastui vanhoja paksuja puunjuuria. Näinpä oksasaksista tulikin juurisakset. Sormen paksuiset ja sitä pienemmät juuret talttuivat saksilla helposti. Pyörähtävä kädensija oli aluksi aika jännä, mutta se tosiaan teki leikkaamisesta tosi kevyttä ja sakset istuivat hyvin käteen. Puristusvoimaa ei tarvinnut juurikaan käyttää. Vanhasta tottumuksesta puristin sakset aluksi kiinni oikein voimalla, mutta pian huomasin, että vähempikin voima riittää.


Pistin sakset äärirajoille ja ryhdyin leikkaamaan paksuinta juurta joka maasta löytyi. Juuri oli oikeastaan vahvempi kuin mitä näiden saksien leikkuutehoksi ilmoitetaan, mutta sain juuren poikki kun otin vähän toisen käden voimaa avuksi. Jatkossa lupaan olla saksille hellempi.


Kun maa oli möyhitty ja siivottu suurimmista juurista, levittelin kukkapenkin ympärille sanomalehtiä juuristoppariksi. Osittain lehtien ja vanhan kukkapenkin päälle laitoin lisää uutta multaa. Nurmikon ja multareunan väliin jätin kaistaleen tyhjää tilaa kivituhkaa varten.


Kivituhkan sävyksi valitsin kotkanpunaisen. Tilasin kivituhkan ViherVimma -liikkeen verkkokaupasta pelkän kuvan perusteella ja siksi sen todellinen sävy jännitti hieman. Onneksi kotkanpunainen ei ollut liian vahvasti punaiseen taittava. Sävy sopii oikeastaan aika hyvin yhteen pihamme pajukoristeiden kanssa. Kuvien ottohetkellä kivituhka oli märkää, joten sen sävy on kuivana vaaleampi.


Sitten kukkapenkki oli valmis. Mallasin lopuksi luonnonkivireunusta kivituhkan ja mullan rajalle, mutta mieheni käytti veetto-oikeuttaan ja kivet jäivät kokonaisuudesta pois. Luulenpa, että mieheni oli ihan oikeassa arvioidessaan reunuskivien olevan too much.


Nyt siistitty kukkapenkki näyttää oikein hyvältä. Saa nähdä miten kivituhka, nurmikko ja multa pysyvät paikallaan ja rikkaruohot poissa kukkapenkistä. Jos kivituhka osoittautuu menestystarinaksi, niin monistan tämän ratkaisun muidenkin kukkapenkkien ympärille. Olen pohtinut pihallemme myös luonnollisesti kaareilevaa kivituhkapolkua, joka kiertäisi pihaamme niistä kohdin mistä yleensä kävellään. Nurmikkoa jo muutamia kesiä viikottain ajellessani olen pohtinyt ylipäätään erilaisia ratkaisuja joilla saisin hieman vähennettyä pihan nurmikkoalaa. Nurmikon vähentäminen taitaa olla aika normaali toive tänä päivänä, kun ei ole niin paljon aikaa pihan hoitamiseen.


Aurinkoista ja ihanan lämmintä keskiviikkopäivää kaikille!

 -Raasu-

 (Yhteistyössä: Fiskars Garden)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti