4.5.2014

Tarjonnan ja kysynnän väliin tarvitaan asiantunteva myyjä?

Olemme mieheni kanssa rauta- ja puutarhakauppojen vakioasiakkaita. Vierailemme usein K-raudassa, Kodin Terrassa, Bauhaussissa, Starkissa, Kukkatalossa, Blantagenissa jne. Aina välillä mielen valtaa valtava harmistus näiden liikkeiden asiakaspalvelun tasoon liittyen. Toisinaan hankintojen tekeminen on helppoa ja myyjiltä saa pyytäessään tarvittavan avun, toisinaan poistumme kaupasta pelkkänä suurena kysymysmerkkinä. Kun käy niin, että kauppareissusta jää käteen vain epätietoisuuden ammottava tyhjyys, tekee mieli tehdä asialle jotain. Mieli tummuu entisestään kun taas muistaa, että vaikuttamiskeinoja ei juurikaan ole.

Kaikista turhauttavin tilanne on sellainen kun käy ilmi, että me asiakkaat tiedämme enemmän jonkin kaupan tuotteista kuin myyjä itse. Jos tietäisimme tuotteesta kaiken oleellisen, emme tarvitsisi apua... Monesti päädytään päätelmään, että internet on  paras asiantuntija ja myyjä.

Joitakin rautakauppojen tuotteita ei saa suoraan hyllyltä, vaan kyseessä on tilaustuote. Tälläisiä tuotteita ovat yleensä varastoimisen kannalta hankalat tuotteet tai vain harvoin myytävät tuotteet. Onko niin, että asiakkaan on tyydyttävä myyjän heikkoon tuotetuntemukseen vain koska tuote ei ole fyysisesti paikalla liikkeessä? Valitettavasti siltä vaikuttaa. Miksi liikkeet ylipäätään ottavat myyntiin tuotteita joihin he eivät tutustu, tuotteita joita he eivät osaa myydä?

Meillä on suomessa paljon uudenlaisia sisustuksellisia pintaratkaisuja, joista pöhistään paljon sisustuslehdissä, messuilla ja sisustusohjelmissa. Kuluttajat saavat siis tietoa uutuuksista helposti ja nopeasti, mutta näiden uutuuksien jälleenmyyjät tulevat vuoden kaksi perässä! Otetaan esimerkiksi viimeisin oma harmistukseni kohde; mikrosementti. Olen nähnyt mainoksia, kuvia ja artikkeleita joissa vähintään vilahtaa mikrosementillä tehtyjä sisustusratkaisuja. Tuo aivan uudenlaisia pintoja mahdollistava ihmeaine kiinnostaa minua todella paljon. Netistä toki löytyy jonkin verran tietoa asiasta, mutta koska tuotevalmistajat suosittelevat lisätiedon tarpeessa olemaan yhteydessä myyntiliikkeisiin niin näinhän me normaalit kuluttajat toimimme. 


Kävimme tänään K-raudassa, aivan muilla asioilla, mutta kysyimme sisustusosastolta ohimennen tietoa myös mikrosementtipinnoitteista. Osaston myyjätär antoi meille pienen tuote-esitteen Weberin Casa designlattiasta, näytti tulitikkuaskin kokoisia värimalleja ja sanoi, että "minä en sitten tiedä näistä mitään, nämä kuuluu periaatteessa rakennusosaston puolelle". Otimme esitteen vastaan ja kävelimme kysymyksinemme rakennusosastolle. Rakennusosaston myyjä sanoi ensitöikseen; "olen kuullut aineesta, mutta meillä ei ole sellaista myynnissä". Annoimme tuote-esitteen myyjälle ja informoimme häntä kokemuksistamme sisustusosastolla. "Ahaa, ai että meillä onkin tätä myynnissä, no sitten. En kyllä oikein tiedä tästä mitään". Myyjä hakeutui googlen ihmeelliseen maailmaan ja tulosti meille tuote-esitteen valmistajan sivuilta, sen johon olimme jo itse kotona tutustuneet. Kerroimme, että meistä olisi todella kiva nähdä ja päästä kokeilemaan miltä tällä aineella tehty lattia näyttää ja tuntuu ja myös kuulla vinkkejä miten lattian teossa voisi parhaiten onnistua. Myyjä ei osannut neuvoa miten nämä asiat mahdollistuisivat, mutta hän voisi kyllä tehdä tuotetilauksen.

Emme ole tämän pohjalta valmiita ostamaan mikrosementtiä. Haluan ensin nähdä mitä olen ostamassa. Puuh... Harmittaa, mutta enpäs luovuta. Selvitystyö jatkuu!

-Raasu-

1 kommentti:

  1. Eemeli.laitinen@jalokoti.fi kysy mikrosementistä ja tilaa näytelevy kotiisi

    VastaaPoista