14.5.2014

Työmaa ovensuulla

Olohuoneeseemme johtaa kaksi oviaukkoa, ovikaarta... Hmm, en tiedä miksi niitä oikeasti kutsutaan. Kyse on siis oviaukoista, joihin ei tule ovea. Toinen oviaukoista on kapeampi ja toinen leveämpi. Toinen syvempi ja toinen vähemmän syvä. 

Molempien aukkojen sisäpinnat ovat nyt käsittelyvuorossa. Ne pinnoitetaan kipsilevyillä.


Kipsilevyhän on melko pehmeää ja hajoaa helposti jos sitä kolhii. Siksi sitä ei yleensä kannata käyttää tälläisissä paikoissa. Oviaukkoja tulee kolhittua helposti muun muassa imurilla. Me päädyimme kuitenkin käyttämään kipsilevyä, sillä rautakaupasta ei löytynyt tarpeeksi pitkää ja leveää liimapuulevyä (tai lautaa) jolla pinnat olisi saanut verhoiltua. Erikoistilauksena toki olisi saanut, mutta kustannukset olisivat nousseet liikaa.

Oviaukot siis peitellään kipsilevyllä ja kulmiin asennetaan leveät puiset kulmalistat. Listat suojaavat kipsilevyjen reunoja murtumiselta, mutta myös peittävät levyjen liitoskohdat. Tähän asti oviaukkojen reunoissa on ollut näkyvissä talon höyläämätön rakenne, jonka olimme pikatuunauksena maalanneet valkoiseksi. 

Jos mennään ajassa vieläkin taaemmas, oviaukot olivat alunperin kaarevat. Sellaiset joita tehtiin paljon 80- ja 90-luvuilla ja joita näkyy vieläkin italialaistunnelmaisissa pizzerioissa. :) Kaarien poisto vaati aikoinaan melkoista nikkarointia. Kyseessä on kantava seinä ja kaarien koolingit oli lovettu kantavien palkkien sisään. Seinän rakennetta tuettiin ja kaaret saatiin poistettua. Nyt oviaukot ovat modernisti nelikulmaiset.

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti