13.9.2014

Tuulikaapin lattia valmiina

Tadaa! Siinä se nyt on, tuulikaapin uusi design-lattia. Valkoinen valettu ja saumaton pinta. Eikös olekin komea? Itse tykkään kovasti.

Lattia on valettu Weberin Casa lattiasementillä

Valkoinen lattia eteisessä ei ole käytännöllinen valinta, mutta valettu sellainen on. Sementtipinta nimittäin on tosi helppo pyyhkäistä puhtaaksi.

Vaikka tuulikaappi on todella pieni (pari neliötä) sen lattian tekemiseen kului kuivumisaikoineen monta päivää. Kirjoittelin eilisessä postauksessani vaiheista ennen varsinaisen Casa-lattian valamista. Tässä vaiheita varsinaisen lattiapinnan valamisesta:

1.
Valu täytyy tehdä ihan suoralle pinnalle, joten hienotasoite kannattaa aina valaa ensin pohjille. Kun hienotasoite on kuivunut kunnolla, lattian pinta kannattaa imuroida ja/tai pyyhkiä kuivalla mikrokuituliinalla, ettei valujen väliin jää pölyä tai roskaa. 

2.
Hienotasoitteen päälle laitetaan kaksi kerrosta Casa-lattian esikäsitelyainetta, joka tulee lattiapaketin mukana valmiiksi sekoitettuna. Aine on liisterimäinen ja se kannattaa levittää pehmeällä harjalla (uusi puhdas tiskiharja on hyvä) tasaisesti kauttaaltaan. Toisen kerroksen voi levittää ensimmäisen päälle tunnin kuluttua. Esikäsittelyaine eli tartunta-aine ehkäisee ilmakuplien syntymistä ja saa valkoisen sementin tarttumaan paremmin lattiaan. Esikäsittelyainekerroksien annetaan kuivua muutama tunti. 

3.
Kun esikäsittelyaine on kuivunut kannattaa pinta taas pyyhkäistä puhaaksi mahdolisesta pölystä (kuiva liina). Sitten sekoitetaan varsinainen näkyväksi jäävä sementti. Sementtijauhe + vettä. Seos kannattaa sekoittaa hyvin tasaiseksi, sillä kaikki mahdolliset kökkäreet jäävät näkyviin lopulliseen lattiaan. Valmiiksi sekoitettu sementti kaadetaan ämpäristä lattialle. Sementti kuivuu todella nopeasti, joten levitys kannattaa tehdä rivakasti. Aine tasottuu itse melko hyvin, mutta sitä kannattaa avustaa sementtilastalla. Sementtipinnasta tehdään 3-5 mm paksuinen. Valun annetaan kuivua 12 tuntia. Ikkunat kannattaa pitää kuivumisen aikana kiinni, sillä lattia-aine ei tykkää vedosta. Kuivuvaa lattiaa kannattaa myös suojella pölyltä ja roskalta ellei tykkää pilkullisesta pintakuviosta. :) Keskeneräisellä lattialla ei kannata kävellä lainkaan jos sen vain pystyy välttämään. Jos tarvitsee kävellä niin suosittelen puhtaita muovipusseja jalkoihin. Huokoiseen sementtipintaan tarttuu todella helposti kaikki lika ja rasva mikä jaloista voi tulla. Pintaan tulevia jälkiä ei sitten saa millään enää irti.

4.
Kun sementtipinta on kuivunut kunnolla, sen päälle levitetään pintasuojausaineen tartunta-aine. Aine tulee lattiapaketin mukana, eikä sitä tarvitse sekoittaa itse. Aine levitetään lattiaan puhtaalla maalausrissalla. Rissan täytyy olla mikrokuituinen ja siinä on hyvä olla mahdollisimman lyhyt nukka. Tartunta-aineen annetaan kuivua pari tuntia. Kun pinta on kuiva suosittelen taas pölyjen pyyhkimistä.

5.
Kuivuneen tartunta-aineen päälle levitetään varsinainen suoja-aine. Suoja-aine on 2-komponenttiaine, joten se pitää sekoittaa itse kahdesta aineesta. Suoja-aine tekee lattiasta pesunkestävän ja hennosti kiiltävän. Suoja-aine on kuivuessaan kirkasta, se on kuin lakkapinta. Suoja-ainekerroksia voi halutessaan tehdä myös kaksi, mutta yksikin kerros riittää. Suoja-aineen annetaan kuivua 12 tuntia. Lattialla voi kävellä varovasti jo muutaman tunnin kuivumisen jälkeen, mutta en suosittele. Kannattaa ottaa varman päälle ja odotella loppuun saakka. Kuivuttuaan lattia on valmis. Vihdoinkin!

Ostin tuulikaappiin pyöreän maton Kodin1:stä

Kuten huomaatte, lattian tekeminen on monivaiheista ja aikaa vievää. Mikään vaihe ei kuitenkaan ole vaikea jos vain hallitsee sementin sekoittamisen ja lastan käytön. Sementin sekoitus onnistuu tavallista jykevämmällä porakoneella, johon on asennettu sementtivispilä. Tarvitset myös puhtaita astioita ja ämpäreitä joissa sekoittelet aineet.

Meille tämä tuulikaapin design-lattia oli testi. Testi siitä osaammeko/jaksammeko ryhtyä koko talon alakerran lattioiden valamiseen tällä samalla aineella ja onko valettu Casa-lattia oikeasti lämmin ja miellyttävän tuntuinen jalan alla, kuten valmistaja lupaa.

Testin lopputulema on se, että tosiaan, Casa-lattia on lämmin ja mukavan tuntuinen jalan alla. Lisäksi se on todella hyvän näköinen ja äärettömän helppo puhdistettava. MUTTA! Lattian tekeminen on todella hidasta ja myös melko kallista. Yksi vaihtoehto on teettää lattia jollakin urakoitsijalla, mutta se nostaa kustannuksia entisestään.

Tällä hetkellä, juuri tuulikaappiprojektin loputtua, meidän fiilikset alakerran lattiamateriaaliksi on.......... laminaatti. Kyllä! Niin nopea, edullinen ja helppo. Tässä kun aikaa kuluu niin mielipide saattaa vielä muuttua. Sillä onhan tuo valkoinen valettu Casa design-lattia täydellisen hyvän näköinen! Vai mitä mieltä olet?

Lue: Tuulikaapin design-lattia

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti