30.12.2014

Creme brulee -harjoituksia

Sain joululahjaksi kananmunanerottelijan (erottelee keltuaisen valkuaisesta) sekä keittiöhommiin tarkoitetun pienen kaasupolttimen. Näitä molempia apuvälineitä tarvitaan creme bruleen valmistuksessa ja sitä lähdin eilen kokeilemaan elämäni ensimmäistä kertaa. 

Olen syönyt kaupan valmiita creme bruleita sekä popsinut muutaman myös ravintolaolosuhteissa. Viime kesänä nautiskelin liekehtivää paahtovanukasta pariisilaisessa ravintolassa, Seinen rannalla (oh!). Minulla siis on jonkinlainen kässäri siitä miltä vanukkaan tulisi maistua. Sitä käsitystä kohti!Täydensin viime lauantaina Teema-astiastoani muutamalla pienellä kupposella, jotka muistuttavat kokonsa puolesta creme brulee -vuokia. En muuten jostain syystä ollut aikasemmin tietoinen, että Iittala-astiat kestävät uunissa. Nyt tiedän senkin. Vaikka eihän se toisaalta kovin ihmeellinen uutinen olekaan kun miettii astioiden syntyvaiheita ja lämpötiloja joissa ne tehtaalla "muovaillaan". Joka tapauksessa, minulla oli siis brulee-kupposet ostettuna valmiiksi.

Itse vanukastaikinan teko on aika simppeliä, sillä raaka-aineita ei ole kuin kourallinen. Kananmunaerottelijani toimi juuri niin näppärästi kuin kuvittelinkin sen toimivan, taikinakulhoon sujahteli oikein puhtoisia keltuaisia. Leipuroinnin vaikein osuus oli paistaminen ja lähinnä vain sen takia, että vanukkaat paistetaan vesihauteessa. Laitoin vanukaskupposet uuninpellille ja lisäsin pellin pohjalle reilusti vettä. Paistuneiden vanukkaiden poisto uunista oli melkoisen jännittävää puuhaa pellillä kiehuvan veden ansiosta. Säilyin kuitenkin palovammoitta.

Kun paistetut vanukkaat olivat jäähtyneet jonkin aikaa jääkaapissa, ripottelin niiden päälle ruokosokeria. Pikkuinen kaasupoltin oli kätevä härveli myös, paahdoin sillä sokerin vanukkaan päältä. Pinnasta tuli mukavan rapsakka ja hyvän makuinen. Creme bruleet on täydellinen yhdistelmä rapsakkaa ja silkkisen pehmeää suutuntumaa ja lämpimän ja kylmän komboa.

Vaikka itse sanonkin niin nämä eilen itse tehdyt bruleet olivat kyllä todella hyviä ja aion tehdä vanukkaita heti huomenissa uudelleen, uuden vuoden kunniaksi! 

PS. Raketit on jo ostettu.

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti