26.11.2013

Verhotankorumbaa - osa 1


Olen aina halunnut ikkunoihin perinteiset verhotangot. Siitä se ajatus sitten lähti. 

Kaikissa kodeissani tähän asti on ollut valmiina koko huoneen levyiset verhokiskot ja niiden edessä valkoinen verholauta. Huoneesta riippumatta. Tiedättehän mitä tarkoitan verholaudalla? Eli se lauta jonka tarkoitus on peittää näkyvistä itse verhokisko. Kuvassa yksi näkyy verholauta ja tilanne mistä pitkäaikaista unelmaa lähdettiin toteuttamaan. 


Näkemykseni mukaan verholauta -ratkaisu on vähän last season, ei tätä päivää. Omassa päässäni liitän verholaudan suoraviivaiseen 80-lukuun. Joku viisaampi voi kertoa pitääkö tämä käsitykseni paikkansa, että 80-luvulla käytettiin paljon verholautoja. Vai onko niitä ollut aina?

Päässä oli jo pitkään poltellut ajatus, että jospa jaksaisi nähdä vaivaa vaihtaa verhojen rispustus- ja riiputusmekanismit. Aika on kypsä, nyt kiskot vaihtuvat tankoihin! 

Vaihto itsessään ei tule olemaan iso homma, mutta muutos vaati jonkin verran pohjatyötä. Nimittäin, meidän olohuoneen persoonallinen kattopanelointi loppuu n. 15cm ennen ikkunaseinää. Nähdäkseni siitä syystä, että verhokiskojen edessä oli aikoinaan paneelilaudasta tehty mäntyinen verholautaviritelmä. Ihan kauhean näköinen ja se purettiinkin hetimiten muuton jälkeen. Timpuri oli varmaankin ajatellut, että kattoa ei tarvitse tehdä verhopanelin taakse, kun ei sinne kuitenkaan näy.


Katossa on siis koko ikkunaseinän levyinen aukko. Olemme itse aikaisemmin tilkinneet aukon leveällä pitkällä laudalla/listalla. Toteutus oli melko suoraviivainen, mutta toimi hyvin varsinaisen verholaudan rakenteena/pohjana. Kuvassa numero kolme näkyy parhaiten aukkoa peittävä lauta, joka tässä vaiheessa oli paklattu tasaiseksi ja odotti valkoista maalipintaa.

Kuvassa kaksi näkyy mitä verholaudan taakse käytkeytyi. Vesiputkia, joissa vielä muisto huoneen alkuperäisestä varimaailmasta. Punaista ja mustaa. Sekä käsittelemätön aukkoa peittävä lauta.

Nyt kun varsinainen verholauta poistuu käytöstä, aukkoa peittävä lauta/lista tulee isosti näkyviin. Se mitä ei voi peittää, täytyy jättää siististi esille. Siispä laitoimme valkoiseksi maalatun peitelaudan eteen ja alle ohutta kevytprofiilista kulmakattolistaa. Listat näkyvät kuvassa neljä. 

Katossa seinän vieressä kulkee nyt siis valkoinen "madallus", joka näyttää ehkä jopa kuuluvan talon rakenteeseen. Mitä mieltä olette, onko ratkaisu katseenkestävä? Uskon itse, että tämä toteutus näyttää paremmalta kuin jos olisimme lähteneet askartelemaan panelikatolle jatkopaloja. Hommaa olisi ainakin ollut enemmän. :)

Pohjatyöt on nyt tehty. Olen tyytyväinen lopputulokseen. 
Seuraavaksi asennellaan sitten itse varhotankoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti