21.9.2015

Messinkisten Nappuloiden puhdistus

Sain parisen vuotta sitten joululahjaksi messinkiset Iittalan Nappula-kynttilänjalat. En ole puhdistanut jalkoja kertaakaan, nyt ne olivat jo kovasti hapettuneet. Jotain oli tehtävä, sillä tummuneet kynttilänjalat alkoivat olla jo hyvin epäsiistin näköiset.

Vasen puhdistamaton, oikea puhdistettu

Nappuloiden paketissa muistaakseni ohjeistetaan puhdistamaan ne hopeanpuhdistusliinalla. Kokeilin sitä itsekin ensin, mutta homma ei pelittänyt lainkaan. Hankaaminen sitäpaitsi naarmuttaa helposti kiiltävää pintaa. Liina tai muut hankaavat systeemit eivät ole hyvä idea. Iittalan sivuilla sanotaan, että nestemäiset hopeanpuhdistusaineet eivät sovellu messingille... niinkö?

Koruharrastelijana minulta löytyy kaapista aina iso törpöllinen hopeanpuhdistusnestettä. Sitä sellaista, johon hopeiset korut ja vaikka aterimet voi dipata pariksi sekunniksi ja tummentumat häipyvät alta aikayksikön. Erittäin näppärää ainetta koruille, suosittelen. Merkkejä on useampia, mutta itse käytän Hagertyn Professional Silver Bath nimistä ainetta. Sitä saa varmasti jokaisesti koruliikkeestä parilla kympillä, riippuen purkin koosta. Iso purkki kestää käytössä vuosia.

Noh, koska Hagerty toimii hyvin hopeaan, niin päätin testata ainetta myös messinkisiin Nappuloihin. Messingin puhdistuksesta minulla on paljonkin kokemusta kouluajoilta, mutta silloisen puhdistusaineen tiedot ovat minulta auttamattomasti unohtuneet. Aineen koostumus taisi jopa olla salainen... mikä on hyvin tyypillistä kelloalalle. Kaikki on yhtä mystiikkaa.

Asiaan. Kastoin talouspaperin kulmaa Hagertyyn ja laimensin sitä kostuttamalla paperia lisäksi puhtaaseen veteen. Pyyhin Nappulat paperilla ja avot! Johan alkoi kirkastua. Lopuksi huuhtelin kynttilänjalat juoksevan veden alla oikein kunnolla. Nyt Nappulat ovat kuin uudet. 

Toivottavasti puhdistuksesta ei seuraa jälkikäteen mitään odottamattomia reaktioita. Koska puhdistin kynttilänjalat vasta äsken, en voi vielä turvallisesti suositella tätä puhdistustapaa muille. Tällä hetkellä kynttilänjalat kuitenkin näyttävät ihan priimalta, katsoppa vaikka itse.

Tässä molemmat kynttilänjalat ovat puhdistettu

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti