28.9.2015

Testissä Fiskarsin oksasaha ja teleskooppivarsi

Syksy on saapunut ja syksyiset pihahommat. Meillä päästiin viikonloppuna puiden oksimishommiin asiaankuuluvilla välineillä, Fiskarsin blogiyhteistyön kautta. 


Meidän pihalla riittää isoja lehtipuita. On useampia isoja vaahteria ja tammia. Pari koivua, haapoja ja taitaa vielä olla yksi pajukin. Vaahterat ja tammet kuitenkin hallitsevat pihamme puustoa ylivoimaisesti, mistä olenkin varsin iloinen. Tammi on lemppari puuni, niin sisustuksessa kuin muutenkin. Tammi on arvokas jalopuu, jolla on persoonaa. Vaahteralla myös. Pihapiirimme oravat pitävät myös erityisesti tammenterhoista.


Ennen kuin me muutimme tähän taloon, ei pihapuita oltu juurikaan leikattu. Mitä nyt jokunen naapurin puolelle kurottautunut pidempi oksa oli katkaistu. Olemme siis saaneet "muotoilla" puut kokonaan ihan itse. Olemme karsineet puiden alimpia oksia kävelykorkeudelta aikaisemminkin, nyt kun saimme kokeiluun Fiskarsin kaarevan oksasahan yhdistettynä säädettävään teleskooppivarteen pääsimme käsiksi ylempää haarautuviin oksiin. Hieman turvallisempi ratkaisu kuin meidän aikaisempi tikapuut + käsisaha.

Itse sahaosa on aika pelottavan näköinen kapistus ja pohdinkin ensitöikseni miten tuollainen kannattaa varastoida turvallisesti. Terän kärjessä oleva reikä kuitenkin mahdollistaa, että sahan voi ripustaa varaston seinälle vaikka naulan avulla. Kun terä on ylhäällä seinällä siihen ei tule vahingossa satutettua itseään. Sahanterän päissä olevat väkäset muuten varmistavat sen, ettet tule teloneeksi itseäsi tai muita puun oksalta lipsahtavan sahan terään.


Ranteeni paksuinen teleskooppivarsi oli käytössä mahdottoman näppärä. Tykästyin siihen kovasti. Koska varsi on melko paksu, se ei tunnu rimpulalta, eikä liitoskohta huteralta. Parimetrisen varren voi säätää maksimissaan nelimetriseksi (varsi kokoa L), jolloin sillä yltää viiteen kuuteen metriin sahaajan pituudesta riippuen. QuikFit -liitos mahdollistaa sen, että varren päähän voi kiinnittää myös jonkin muun työkalun. Itse kokeilen seuraavaksi räystäskourujen puhdistusta teleskooppivarren ja Fiskarsin räystäskourupuhdistajan kanssa  ja nimenomaan turvallisesti maasta käsin.


Teleskooppivarren säätö on asteittainen. Säätö vapautetaan varressa olevalla oranssilla painikkeella. Varren sisällä on metallinen tappi, joka pitää valitun säädön paikallaan.


Me sahasimme isosta tammipuusta sekä parista isosta vaahterasta pois joitakin alimpia oksia. Oksat olivat painuneet sen verran alas, että ne häiritsivät nurmikon leikkaamista. Nyt ruohonleikkurin kanssa ajellessa ei tarvitse varoa lyömästä päätään oksiin.

Sahaaminen oli todella kevyttä puuhaa. Teleskooppivarsi ei paina juuri mitään. Siis kokoon nähden. Sahanterä taas syö puuta todella hyvin, sahaamiseen ei tarvitse käyttää voimaa. Se mikä Fiskarsin puutarhatyökaluissa on mielestäni erityisen hyvää onkin juuri se, ettei työkalujen käyttö edellytä punttisalilla käyntiä tai valtavia esivalmisteluja.


-Raasu-

( Yhteistyössä Fiskars Garden )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti