3.5.2016

Mitä tuija-aidallemme kuuluu?

Kirjoittelin kaksi vuotta sitten keväällä tuija-aitaprojektistamme. Istutimme silloin pitkän pätkän timanttituijia tonttimme laidalle. Aita reunustaa tienvierustaa ja sen on tarkoitus toimia jonain päivänä näkösuojana.


Istuttaessamme tuijia, ne olivat nipin-napin metrin korkuisia. Tänä päivänä ne ovat suurinpiirtein puolentoista metrin korkuisia ja paljon tuuheampia. Puiden välit ovat kasvamassa pikkuhiljaa umpeen ja siksi tuijarivistö alkaakin jo vaikuttaa enemmän aidalta. Näkösuojaksi aidasta ei vielä ole, mutta kaikki aikanaan. Ehkä muutaman vuoden päästä.

Tänä keväänä tuijien latvoihin kasvoi pieniä rusehtavia käpyjä, mistä päättelenkin tuijien voivan ihan hyvin. Vain yksi 25 tuijasta kuivahti ja kuoli ensimmäisen vuoden aikana. Syyksi paljastui myöhemmin iso kivi, joka löytyi suoraan istutusojan alta, kuolleen tuijan kohdalta. Onneksi nuupahtanut tuija oli aidan päässä, joten napsasimme sen vain pois riviä rumentamasta. Uutta emme ole tilalle laittaneet, se ei taida kannattaa, sillä kiveäkään emme saa maan uumenista siirrettyä.

Tuija-aidan juurelle olen heitellyt itse tehtyä haketta, myös lannoitetta on annettu silloin tällöin. Alkukeväisin olen heittänyt tuijien päälle kevyttä varjokangasta, vaikkakaan en kovin tunnollisesti. On saattanut joskus tulla laitettua kangas paikoilleen vasta melko myöhään keväällä. Kärähtämään ne eivät kuitenkaan ole päässeet.


Tuija-aidan kasvatus vaatii pitkäjänteisyyttä. Se ei ole ihan nopea ratkaisu saada näkösuojaa. Asia riippuu tietenkin paljon myös siitä minkä mittaisina taimet hankkii ja mikä korkeus riittää näkösuojaksi kenenkin pihaan. Itse aiomme jossain vaiheessa istuttaa tuijia myös tonttimme toiseen reunaan, takapihan puolelle. Tämä on meidän tekemisen tyyli yleensäkin, teemme isompia asioita vaihe kerrallaan, osissa.

Tuija on siitä hyvä aitakasvi, että se peittää näkyvyyttä myös talvella. Se on varmasti yksi suurimmista syistä miksi tuija ja muut havut ovat niin suosittuja aitakasveja. Pensasaidat ylipäätään ovat erityisen hyvä ratkaisu silloin jos maa ei ole kovin tasainen, kuten meillä. Tämä on vain oma mielipiteeni, mutta minusta rinteen vuoksi porrastettu puuaita ei ole kovin kaunis. Varsinkaan silloin jos rinne on kovin jyrkkä. Mitä mieltä sinä olet? Pensasaita taas antaa anteeksi aika suuriakin korkeusvaihteluja, eikä lopputulos näytä kompromissilta.

Lopuksi muutama vinkki mitä tahansa puu- tai pensasaitaa harkitsevalle; pohjatyöt, pohjatyöt ja pohjatyöt :) Kannattaa myös hankkia varjokankaat tarpeeksi aikaisin, sillä ne usein loppuvat kaupoista kesken juuri silloin kun niitä tarvittaisiin.

Lue: 12 metriä tuija-aitaa

(Kiitos Suville postaus-ideasta.)

-Raasu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti