18.10.2014

Terveisiä Espanjan Rondasta

Täällä taas. Pieni hiljaiselo blogirintamalla johtui syyslomamatkastamme Espanjan auringon alle. Nyt ollaan back ja sisustaminen jatkuu entistä innokkaammin. Matkalla, kuten matkoilla aina, saa paljon idiksiä myös kodin sisustamiseen niistä lisää tulevissa postauksissa. Katsellaan ensin vähän lomakuvia.


Vierailimme siis viikon verran Espanjan etelärannikolla, Andalusiassa, Malagassa, aurinkorannikolla (Costa del Sol) eli suomalaisille niin tutussa Fuengirolassa. Reissun ehdoton kohokohta oli päivävisiitti Rondan rotkokaupunkiin, joka sijaitsee vuoristossa n. 700 metriä merenpinnan yläpuolella. Huikean hieno ja historiaa pursuava paikka vuoristomaisemien keskellä. Jo pelkkä automatka Fuengirolasta Rondaan oli huikean jännä. Tie Rondaan kulki korkeimmillaan reilu 1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Tiet olivat melkoisen kapeita ja kulkivat jyrkkiä vuoristoja myötäillen. En suosittele korkeanpaikan kammoisille. 

Vuoristotie bussin ikkunasta

Itse Ronda on tunnettu isosta rotkosta joka halkoo kaupungin vanhaa ja uutta osaa. Siitä tulee nimitys rotkokaupunki. Vanhan ja uuden kaupungin yhdistää kolme historiallista siltaa, joista uusin, isoin ja näyttävin on vaivaiset 220 vuotta vanha. Siltaa rakennettiin kevyet 42 vuotta. Nämä luvut jäivät muistiin taitavan matkaoppaan kertomuksista. Terveisiä vain espanjalais-suomalaiselle oppaallemme Manulle. :)

Rondan uusin silta

Kuten sanoin niin Rondassa vierailu ei ehkä sovi henkilöille joilla on korkeanpaikankammo. Pieni pelotus ei haittaa, mutta foobikon kannattaa jättää väliin. Vaikka korkeita paikkoja ei kummemmin vieroksuisikaan, menisitkö silti seisomaan alla olevassa kuvassa kaukana näkyvälle ohuelle parvekkeen tyyppiselle kielekkeelle? Minä en siihen pystynyt.

Jyrkänteen pudotus n. 170 metriä

Oman jännityksensä maisemien ihailuun toi se, että osa jyrkänteiden reunoilla olevista kaiteista ei ollut kunnolla kiinni. Jos olet menossa joskus paikan päälle niin suosittelen varmistamaan kaiteiden tukevuuden ennen niihin nojaamista. ;)


Rondassa on niin hienot maisemat, että olisi rikos vierailla siellä ilman kameraa. Jyrkänteiden pohjalla on paikallisasutusta, teitä ja polkuja. Pudotus on niin jyrkkä, ettei se mahdu hyvin yhteen valokuvaa. Katsokaapa miten pieniltä muurahaisilta ihmiset kuvassa näyttävät.


Rondassa sijaitsee myös muuta mielenkiintoista nähtävää, nimittäin sieltä löytyy myös maailman isoin härkätaisteluareena. Areena on yhä toiminnassa, vaikka taistelunäytöksiä ei nykyisellään olekaan kovin tiuhaan. Härkätaistelut ovat hyvin kiistanalaista huvia, nykyisin myös espanjalaisten mielestä. Moni paikallinenkaan ei sitä soisi enää tapahtuvan. Härkätaistelut ovat ilmeisesti sallittuja enää Andalusian alueella.


Rondan härkätaisteluareenan halkaisija on 66 metriä. Rakennelman tyyli on melko klassinen ja kuulemma muihin härkätaisteluareenoihin verrattuna melko vähäkoristeinen. Areenaa käytetään nykyisin enemmän konserttien ja muiden tapahtumien pitämiseen kuin taisteluun. Areenan alla sijaitsevasta museosta löytyy paljon autenttista taistelurekvisiittaa, myöskin härkätaisteluissa tapettujen härkä-parkojen täytettyjä päitä. 

Mahtava reissu täynnä uusia mielenkiintoisia asioita. Turistivierailu Rondan tyyppisessä kohteessa ei olisi ollut mitään ilman suomenkielistä opasta. Suosittelenpa siis kaikille Fuengirolassa lomaileville Centro Finlandian järjestämiä opastettuja retkiä. Vastinetta koko rahalle.

-Raasu-


1 kommentti: